Με τον όρο βιοαπόβλητα αναφερόμαστε σε βιοδιασπώμενα υπολείμματα κουζίνας (υπολείμματα φρούτων και λαχανικών), υπολείμματα τροφίμων (που ήταν βρώσιμα αυτούσια) αλλά και απόβλητα κήπων και πάρκων.
Παρόλα αυτά, αυτός ο τύπος «αποβλήτων» πρέπει να θεωρείται περισσότερο ως ένας πόρος: μέσω μιας διαδικασίας επεξεργασίας, τα βιοαπόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα προϊόντα βιολογικής προέλευσης όπως η βιοαιθανόλη ή τα βιοπλαστικά: αυτή είναι η βιοοικονομία.
Τα βιοαπόβλητα εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν το 40% των αστικών στερεών αποβλήτων στην Ευρώπη. Περίπου το 75% αυτού του υλικού οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής, αντιπροσωπεύοντας περίπου 1,3 δισεκατομμύρια της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας αποβλήτων τροφίμων, ενώ μόνο το 25% ανακυκλώνεται και μετατρέπεται σε προϊόντα – κυρίως κομπόστ και βιοαέριο. Αυτό συνιστά μια τεράστια απώλεια σε επίπεδο πρώτων υλών και έχει επίσης αντίκτυπο σε όρους οικονομικών απωλειών, διατροφικών απωλειών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην πολυπλοκότητα, στην ετερογένεια και στη μεταβλητότητα των αστικών βιοαποβλήτων καθώς επίσης και στο επίπεδο καθαρότητας που απαιτείται για αυτή την πρώτη ύλη.
Είστε μέρος της αλυσίδας της βιοοικονομίας! Βεβαιωθείτε ότι διαχωρίζοντας τα βιοαπόβλητά σας, μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα προϊόντα και η βιοοικονομία να είναι επιτυχής.
Σας ευχαριστούμε! Χωρίς εσάς, η αλυσίδα σπάει: η συμμετοχή σας είναι καθοριστική!
Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην αλυσίδα;
Εύκολα… διαχωρίστε τα βιοαπόβλητά σας!
Οι περισσότερες πόλεις διαθέτουν χωριστό σύστημα συλλογής βιοαποβλήτων για να διασφαλίζουν ότι τα βιοαπόβλητα που συλλέγονται θα επεξεργαστούν και θα μετατραπούν σε πολύτιμα προϊόντα.
Ένας άλλος πολύτιμος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να συνεισφέρετε είναι να αγοράζετε υλικά από βιοαπόβλητα: προϊόντα βιολογικής προέλευσης! Δυστυχώς, η βιοοικονομία δεν είναι αρκετά διαδεδομένη για να παράγει μεγάλες ποσότητες προϊόντων βιολογικής προέλευσης, επομένως ενδέχεται να αντιμετωπίσετε δυσκολία στην εύρεση προϊόντων. Προς το παρόν, αυτά τα προϊόντα είναι μάλλον διαθέσιμα περισσότερο για επαγγελματίες και βιομηχανίες, αλλά από τη στιγμή που θα συμμετάσχουν περισσότεροι άνθρωποι στην αλυσίδα, περισσότερα προϊόντα θα είναι διαθέσιμα!
Το έργο WaysTUP! υλοποιείται σε πολλές χώρες (βλ. «Πιλοτικές Περιπτώσεις» στη γραμμή μενού), αλλά μπορείτε να λάβετε μέρος σε αυτό και προσωπικά εάν ζείτε στην Αθήνα, τη Βαρκελώνη ή τη Βαλένθια.
Σε αυτές τις πόλεις, υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τη συμμετοχή των πολιτών και των επιχειρήσεων όπως εσείς!
Θέλετε να μας βοηθήσετε να καταλάβουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα με τους πολίτες για τη βελτίωση της βιοοικονομίας;
Πατήστε εδώ για να λάβετε μέρος στην έρευνά μας!
Ο Άκης είναι ένα ρακούν από την Αμερική που γνωρίζει πολλά πράγματα σχετικά με τη διαλογή των βιοαποβλήτων και την κυκλική οικονομία.
Μια μέρα, άκουσε για τις δράσεις που γίνονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου WaysTUP! από έναν φίλο του.
Μιας και του αρέσουν πολύ τα ταξίδια, αποφάσισε να έρθει μέχρι τη χώρα μας για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί, να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί τους πολίτες και να μοιραστεί τις γνώσεις του με όλους!
Γίνετε μέλος της Ελληνικής ομάδα μας στο Facebook για να ακολουθήσετε τον Άκη στις περιπέτειές του!
Συντονίστρια για την πόλη της Αθήνας:
Νικολέττα Μανέτα info@sustainable-city.gr
Συντονίστρια για την πόλη της Βαρκελώνης:
Gloria Sanchez Santos ssantos@amb.cat
Συντονιστής για την πόλη της Βαλένθια:
Ignacio Cartagena europeanprojects@sav.es
Subscribe to our newsletter: