Previous
Next

Uneix-te al cercle

El terme bioresidus fa referència als residus biodegradables o orgànics que es generen a la cuina (peles de fruita i verdura), al malbaratament alimentari (menjar que era comestible i s’ha llençat) i també als residus que es generen als jardins i parcs.

Ara bé, aquesta mena de «residus» caldria veure’ls més aviat com un recurs: amb un procés de tractament adequat, els residus orgànics es poden convertir en productes d’origen biològic de gran valor, com ara el bioetanol o el bioplàstic: parlem de bioeconomia.

Es calcula que els residus orgànics representen un 40 % dels residus sòlids municipals a Europa. Aproximadament un 75 % d’aquest material es llença als abocadors, cosa que implica uns 1.300 milions de tones de residus de malbaratament alimentari l’any, mentre que només un 25 % es recicla per crear altres productes, sobretot compost i biogàs. Aquest fet representa una dilapidació enorme de matèries primeres, però també implica pèrdues econòmiques i nutricionals i un impacte mediambiental. També té una relació molt directa amb la complexitat, l’heterogeneïtat i la variabilitat dels bioresidus urbans, així com amb la puresa necessària d’aquesta matèria primera.

Ara formeu part del cercle de la bioeconomia! En separar els residus orgànics feu possible que es puguin convertir en productes de gran valor i que la bioeconomia continuï avançant. 

                                  Gràcies! Sense vosaltres, el cercle es trenca: necessitem la vostra participació!

                                                                                 Com us podeu unir al cercle?

                                                                                                     

                                                               És ben fàcil: separeu els residus orgànics de casa!

La majoria de ciutats tenen un sistema de recollida selectiva per als residus orgànics que garanteix que es recullen per tractar-los i transformar-los en productes de gran valor.

Una altra manera de contribuir a la causa és comprant materials fets amb residus orgànics: els productes d’origen biològic! Ara bé, com que la bioeconomia no està prou generalitzada per poder produir grans quantitats de productes d’origen biològic, pot ser que us costi de trobar-ne. Ara per ara, més aviat n’hi ha per als professionals i la indústria, però arribarà el dia en què tothom participarà en el cercle i aquests productes seran més assequibles!

El projecte WaysTUP! funciona en diversos països (vegeu els «casos pilot» de la barra del menú), però us hi podeu implicar personalment si viviu a Atenes, Barcelona o València.

En aquestes ciutats s’ha implementat un programa especial per atreure la ciutadania i els negocis com vosaltres!

Ens voleu ajudar a entendre com podem arribar millor a la ciutadania a fi de millorar la bioeconomia?

Us animem a fer l’enquesta que us proposem!

     

Coordinadora de la comunitat d’Atenes:
Nikoletta Maneta   info@sustainable-city.gr

Coordinadora de la comunitat de Barcelona:
Gloria Sanchez Santos   ssantos@amb.cat

Coordinador de la comunitat de València:
Ignacio Cartagena  europeanprojects@sav.es

Subscribe to our newsletter: